Naša odvetnica Ines Rostohar je napisala zelo zanimiv članek glede plačila davkov pri prenosu premoženja za časa življenja in v primeru smrti v novoletni številki revije Davčno finančna praksa.

V praksi so pogoste situacije, ko želijo ljudje že za časa življenja razdeliti svoje premoženje, npr. z zapisom oporoke ali svoje premoženje še pred smrtjo podarijo. Vse pogosteje pa v poštev prihajajo tudi dedne pogodbe (pogodba o dosmrtnem preživljanju, preužitkarska pogodba in izročilna pogodba). V članku odvetnica Rostohar pojasni, kakšna so splošna pravila obdavčitve po Zakonu o davku na dediščine in darila, kakšna je obdavčitev pri podedovanem premoženju in kdaj lahko pride do oprostitve plačila davka. V prispevku je obrazložila tudi posebnosti obdavčitve pri pogodbi o preužitku in pogodbi o dosmrtnem preživljanju.

S to tematiko se prej ko slej v večini vsi srečamo, tako da vam predlagamo branje članka ali pa posvet pri strokovnjaku, ki vam bo lahko personalizirano svetoval specifično za vaš primer.